1. Om brukergrensesnittet
Microdata.no er et nettbasert analysesystem som baserer seg på en relativt enkel og intuitiv kommandostruktur. Det anbefales å bruke nettlesere som Chrome og Firefox for best mulig brukeropplevelse. Internet Explorer vil kunne gi diverse feil som at skjermen blir blank og/eller at det ikke går an å logge seg inn, og anbefales derfor ikke.
Innlogging i microdata.no gjøres via følgende nettside: http://microdata.no/
Det som møter deg etter innlogging er en nettside bestående av et analyseområde, dvs. kommandovinduet (se kapittel 1.1). Dette brukes til å utforske variabler og teste ut kommandokjøringer:
En kan klikke på variabler for å gjøre seg kjent med innholdet, verdiformat, gyldighetsperiode m.m. Gjennom kommandoer som kjøres enkeltvis, kan variabler importeres til egne datasett for videre bearbeiding og analyser. I tillegg til deskriptive statistiske muligheter, kan en dessuten foreta avanserte statistiske operasjoner som regresjonsanalyser m.m. Se kapittel 1.1-1.4 for mer informasjon om hvordan jobbe i kommandovinduet.
Etter å ha utforsket og gjort seg kjent med data en ønsker å benytte i analyser, anbefales det på det sterkeste å benytte skript-funksjonaliteten for å systematisere analysearbeidet. Dette gjelder særlig om en har til hensikt å foreta en mer omfattende analyse (utover å bare lage enkel deskriptiv statistikk for et fåtall variabler). Bruk av skript har mange fordeler fremfor å utelukkende jobbe i kommandovinduet gjennom bruk av enkeltkommandoer:
- En kan sette opp kommandosekvenser som kan kjøres i én operasjon. Resultatet av skriptkjøringer vises fortløpende etterhvert som kommandoer kjøres, og kjøringen stoppes dersom feil oppdages i skript (syntax- eller logiske feil)
- Kommandosekvenser kan redigeres og kjøres på nytt
- Mye enklere å identifisere hvor eventuelle feil oppstår i en lang rekke med kommandosekvenser
- Fungerer som dokumentasjon/logg av arbeidet
- Forskjellige arbeidsøkter kan lagres med egne navn og enkelt kalles frem fra en meny
- Innholdet i et skript kan kopieres over til egne dokumenter for ekstra backup
Arbeid en allerede har utført i kommandovinduet kan enkelt overføres til et skript for videre redigering. Det kan gjøres på tre måter:
-
I skriptvinduet finnes det en menyknapp helt oppe til venstre. Der kan en velge "Nytt skript med historikk fra kommandolinjen". Husk å legge inn et navn på skriptet i linjen over skriptvinduet. Skriptet vil da lagres med dette navnet.
-
I kommandovinduet kan en skrive kommandoen
history
. Dette frembringer alle kommandoer en har kjørt i en enkelt liste som kan kopieres på vanlig måte ved å klikke på kopieringsknappen som vises når musepeker holdes over. Bruk så tastekombinasjonen CTRL + C og lim inn i et tomt skriptvindu. Husk også her å lage navn på skriptet, jfr. punktet over. -
I kommandovinduet kan en skrive kommandoen
save
etterfulgt av et valgfritt navn som du bruker på skriptet. Navnet kan bestå av bokstaver, tall og "underscore" (_
), og trenger ikke ha anførselstegn rundt, f.eks.save Analyse_1
. Dersom du ønsker å bruke mellomrom eller andre tegn/symboler i navnet, må du bruke anførselstegn rundt navnet, f.eks.save "Analyse 1 - utkast"
. Men da lagres skriptet med et navn der anførselstegnene blir en del av navnet. Disse kan du imidlertid fjerne fra skriptnavnet i linjen over skriptet ditt etterpå. Ved denne fremgangsmåten trenger du ikke lage navn på skriptet i skriptvinduet etterpå, siden det opprettes automatisk.
For mer informasjon om bruk av skript, se kapittel 1.5.